Voor veel vrouwen is het herkenbaar: bij een bruiloft, kerstdiner of avondje stappen doe je ontzettend hard je best op je outfit en trek je prachtige hakken aan, maar na een paar uur zie je het niet meer zitten. En dus haal je een paar slippers uit je tas en loop je daar de rest van de avond op rond.
Dat die er niet zo charmant uitzien, neem je dan maar voor lief. Jij hebt geen pijn meer, dat is belangrijker.
De Amsterdamse ondernemer Joel Bijlmer bedacht een paar maanden geleden dat hier een betere oplossing voor moest komen. Hij was met zijn vriendin in Miami en na een avond uit had zij ontzettend pijnlijke voeten. Een Uber nemen was geen optie, omdat het ontzettend druk was. En omdat Bijlmer zijn rug had verdraaid, kon hij zijn vriendin ook niet helpen. Dus moest ze op blote voeten naar huis lopen.
Het zette de twee aan het denken: zou het mogelijk zijn om een product te ontwikkelen dat makkelijk mee te nemen is, er leuk uitziet en dat veilig genoeg is om op naar huis te lopen?
Ze gingen aan de slag en ongeveer drie weken geleden zetten ze hun product op crowdfundingplatform Kickstarter. Het resultaat van maanden hard werken: de Aftersock.
Het zijn mooie, modieuze sokken met een soort rubberen laag eronder, zodat je veilig over straat kunt lopen. Momenteel kun je drie paar kopen voor 15 euro. Maar als de Kickstarter is afgerond, stijgt de prijs naar 20 euro per paar.
Bijlmer had zichzelf als doel gesteld om voor 24 augustus 5.000 euro op te halen, maar de teller staat op het moment van schrijven al op ruim 23.000 euro. Bijlmer heeft dus al meer dan 3.000 paar sokken verkocht. En toch was het een paar maanden geleden nog maar de vraag of het überhaupt zou lukken om de sokken te produceren, vertelt Bijlmer aan Business Insider.
Compleet nieuw product
"Het is een erg logisch product, dus toen wij ermee aan de slag gingen konden we maar nauwelijks geloven dat niemand anders dit nog had gemaakt", zegt Bijlmer. Er bestaan al wel sokken met een beschermende laag, en handschoenen, bijvoorbeeld voor ijshockey-spelers. Maar beschermende sokken die ook nog eens mooi zijn, die waren er nog niet. En dus vroeg hij direct een patent aan.
Maar hij kwam er al snel achter waarom de sokken nog niet bestonden: het is heel moeilijk om ze te maken. "Wij maken de sokken door er een pvc-laag onder te maken. Dat lijkt op een soort rubber, waardoor het flexibel is, maar het is tegelijkertijd heel sterk."
Ook op antislipsokken zitten vaak stukjes pvc, maar het was nieuw om de kunststofsoort op de hele onderkant van de sok aan te brengen. Bijlmer klopte in China bij tien verschillende fabrieken aan om zijn sokken te laten maken, maar geen enkele had de benodigde machines. Slechts één fabriek wilde de mogelijkheid onderzoeken om de machines te bouwen.
Daarom lieten Bijlmer en zijn vriendin bij die fabriek eerst een paar prototypes maken, met de hand. "We hebben een test gedaan met 200 paar sokken die we hebben uitgedeeld aan mensen. We hebben hen gevraagd of ze de sokken goed vonden zitten en of ze het echt zouden gebruiken. De sokken werden goed ontvangen."
Vervolgens bespraken ze met de fabriek de mogelijkheid om speciaal voor de Aftersock een mal te laten maken, zodat er automatisch een laag pvc op de sokken kan worden gedrukt. "Die mal was erg duur, dus we besloten om de sokken op Kickstarter te zetten om daarmee de mal te financieren. Maar zodra ze online stonden, kregen we uit veel hoeken interesse."
Bijlmer verkocht niet alleen direct veel sokken, hij werd ook benaderd door andere sokkenmerken die een samenwerking wel zien zitten. Daarom besloot hij om extra geld in te leggen vanuit zijn eigen marketingbedrijf om de mallen vast te produceren. "Dat was een gok, maar het lijkt nu goed uit te pakken. Het gaat echt heel goed met de Kickstarter."
50.000 sokken per maand
Zodra de mal af is kan de fabriek in China 50.000 sokken per maand produceren, in ieder geval ruim voldoende om in de grote vraag op Kickstarter te voorzien. Maar Bijlmer heeft grotere plannen.
"We willen ook varianten van de sok gaan maken die niet per se bedoeld zijn voor na het uitgaan. We hebben bijvoorbeeld heel veel reacties van mensen gekregen die zeggen: dit zijn de perfecte sokken voor in het vliegtuig. Op een lange vlucht wil je niet urenlang je schoenen aanhebben, maar je hebt ook geen zin om je schoenen aan te doen zodra je naar de wc gaat." Maar op je sokken naar het toilet is ook weer onhygiënisch, dus is een sok met een laagje eronder perfect.
Maar ook voor na een festival zijn de sokken perfect, denkt Bijlmer. Je modderige schoenen leg je dan in de achterbak, en je kunt op je sokken achter het stuur stappen en tankstations in- en uitlopen.
"We gaan dus zeker nog meer Aftersocks maken", zegt Bijlmer. Maar voorlopig richt hij zich op zijn Kickstarter-campagne.